Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre tütün kesimçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak sıhhatli, esnek ve uysal bir gestaltda olmalı, alımlı çalımlı bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak yüzıcı özelliğe iye olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf harbi ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı etkili miktarda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip başüstüneğundan bahsetmektedir.
Puro bağırsaker en uyanıklık etmesi gerekilen şey güzel bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet güzel bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız keyif yada lezzet maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. kül hıfız ve taşıma enstrümanları aslında puronun nemini saklamak ve bağırsakime amade yakalamak bağırsakindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ideal rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ ideal puro rutubet değerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri arasında bağırsakilen bir puro ideal rutubet değerlerinde bağırsakiliyor onaylama edilebilir. Kimine için %65 azca yada %75 çok muş kadar görülsede aslında bu rutubet değerleri de kimisine için oldukça yarar ve bağırsakilebilir en kıyak değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan keyif almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro bağırsakmeyi çok severken özge bir koca bu rutubet değerinin puroya yazık edilen bir değer olduğunu ve katiyen bağırsakilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla birlikte bu %10 luk rutubet ayırtı arasında gidip gelmeden cemi aynı rutubet değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değsorunimi purolarına pert verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olabilir başüstüneğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize için bu rutubet değerleri neyi değsoruntirmektedir diye soracak olursanız kısaca ikna etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve bağırsakimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça esrar artar, bağırsakimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna ahit ve görgü ile hüküm vereceksiniz. Size sima en oflaz değer bu ve bu değerde bağırsakmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Süflidaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar siyah husus yaklaşık 6 ay içinde sorunlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 rutubet ita üzerine yerleşmiş bu sistem sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı bağırsakin makul bir ahit içinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor içre rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız olabilir başüstüneğunca bir tomar hararet değsorunimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 rutubet değeri hazırlamak bağırsakin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme için daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu değer iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çalışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz etkili rutubet olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit özge nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki su haznesindeki üstteki bir fan medetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in daima ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düştüğünde fan çalışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile birlikte tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek bağırsakin en oflaz yöntem olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya saksılamıştır. Gece gün yada sezon geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme bağırsakin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde etkili rutubet değerlerinde çift taraflı çalışarak durağan bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor bağırsaki fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve kül puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.